BotoxWat is BOTOX en wat doet Botox?

Om het misverstand maar meteen de wereld uit te helpen, Botox is geen filler, dus geen product om rimpels op te vullen. Botox vervaagt rimpels als geen ander. Daar kan de duurste crème niet tegen op. Rimpels ontstaan vooral daar waar je mimiek het sterkst is, dus op de plekken waar de gezichtsspiertjes het meest in beweging zijn en samentrekken. Kijk maar naar je eigen gezicht. De rimpels bij je ogen zijn er in geslopen doordat je bij het lachen met je ogen knijpt en de huid samentrekt. Dat geldt ook bij de fronsrimpel in je voorhoofd. Ga je regelmatig fronsend door het leven, dan blijft die fronsrimpel er op den duur inzitten. Botox stopt tijdelijk de communicatie van de zenuwuiteinden met de spieren en klieren. Dat betekent dat de spier tijdelijk geen signaal krijgt om zich samen te trekken en dus tijdelijk min of meer verlamd is. Op het moment dat de spier niet samentrekt, blijft de huid glad. Eigenlijk zou je tijdig met Botox moeten beginnen om de vorming van rimpels te voorkomen. Trekken gezichtsspiertjes niet samen, dan ontstaan er ook geen rimpels in de huid.

Botox is één van de meest onderzochte medicijnen in de wereld en wordt al meer dan dertig jaar gebruikt in ziekenhuizen. Het is goedgekeurd door de FDA, een soort Amerikaanse warenwet. Botox wordt gebruikt bij o.a. spasticiteit, maar dan in een veel hogere dosering dan bij cosmetische behandelingen. Omdat Botox al zo’n lange tijd wordt gebruikt, weet men dat het ook op de langere termijn veilig is. Botox is een gezuiverd eiwit van de bacterie Clostridium botulinum, inderdaad dezelfde dodelijk bacterie. Grote hoeveelheden Botox zijn dan ook schadelijk, maar dat geldt ook voor een overdosis paracetamol. Zelfs een teveel aan water kan lijden tot vergiftigingsverschijnselen. De mate waarin Botox als antirimpelrimpel-behandeling wordt ingespoten, is absoluut veilig. Botox is overigens een merknaam, die, net als Spa, als soortnaam is verheven. Ook andere merken komen met een soortgelijk product, waarvan Dysport waarschijnlijk de meest bekende variant is.

Botox is vooral geschikt voor de behandeling van de fronsrimpels, de rimpels van het voorhoofd en de lachrimpeltjes.

Botox mag niet gebruikt worden:

  • bij zwangerschap of indien borstvoeding wordt gegeven ( puur uit voorzorg )

De behandeling:

Botox is een geregistreerd medicijn, dat alleen door een arts kan worden voorgeschreven. Geen enkele schoonheidsspecialist mag met Botox prikken. Het blijft een medische behandeling, waar dus ook mogelijke complicaties bij horen. Denk hierbij aan blauwe plekjes, een lichte zwelling van de huid, hoofdpijn, te weinig effect of een verandering van de gezichtsuitdrukking. Wordt er bijvoorbeeld bij het oog een verkeerde spier lam gelegd met een Botox injectie, dan bestaat de kans dat men een maand of drie met een hangend ooglid door het leven moet. Belangrijk is dat de behandeling door een ervaren arts wordt verricht.
Maar zelfs bij een behandeling door de beste dokter kan het voorkomen dat er wel eens een bijwerking ontstaat, alleen al vanwege het feit dat het anatomisch verloop van de spieren niet bij ieder mens gelijk is.
Na vier tot zes maanden is Botox uit het lichaam verdwenen en is ook het effect weg. Wil men min of meer rimpelloos door het leven blijven gaan, dan zullen de Botox injecties tijdig moeten worden herhaald.
Na verloop van tijd ziet men, dat bij een groot aantal cliënten een herhaling van de behandeling pas na ongeveer 1 jaar weer nodig is. Dit geldt vooral bij de behandeling van de lijnen op het voorhoofd en de lachrimpels.
Stopt men na een aantal jaren dan keert de oude situatie weer terug. In elk geval zullen de rimpels dan niet dieper zijn als voor de aanvang van de behandelingen.

Na de behandeling:

  • vermijd de eerste twee dagen de zonnebank en ook de zon.
  • na het prikken van de behandelde regio’s is een extra bewegen van de spieren niet nodig.
  • intensieve druk of massage van het gebied de eerste dagen na de behandeling vermijden.
  • bij een kleine blauwe plekjes is koelen zinvol.
  • de werking begint pas na drie tot vijf dagen. Na tien tot veertien dagen zal de werking optimaal zijn.

Mogelijke complicaties na de behandeling:

kortdurende roodheid, soms hoofdpijn of een kleine bloeduitstorting.

Complicaties die niet veel voorkomen:

  • hoofdpijn of een bandgevoel rond het voorhoofd. De klachten verdwijnen weer spontaan.
  • bij behandeling van het voorhoofd komt het incidenteel voor dat de positie van de wenkbrauwen voor korte tijd verandert. Meestal verdwijnt binnen een aantal weken dit neveneffect weer vanzelf.
  • allergische reacties.

Mocht er zich een complicatie voordoen, neem dan vanzelfsprekend zo snel mogelijk contact met ons op.
Stuur dan s.v.p. een email aan


correctiveline@gmail.com

met vermelding van uw naam en telefoonnummer.


Conclusie:

Het Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel dat ook na langdurig gebruik meestal zeer fraaie resultaten geeft.
Niet iedereen reageert op dezelfde manier op de injecties. Maar uit een groot Canadees onderzoek bleek dat 89 % van de behandelde personen tevreden is over de behandeling.